Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Κάπνισμα, Απαγόρευση, Ρατσισμός, Συμφέροντα

Με αφορμή την γενική απαγόρευση του καπνίσματος την 1η Ιουλίου, θυμάμαι τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη να περιγράφει πριν λίγα χρόνια την απαγόρευση του καπνίσματος στη βουλή σαν «καταπίεση μειονότητας». Επρόκειτο, κατ' εκείνον, για μια ρατσιστική απόφαση! Ήταν δήλωση φανατικού καπνιστή. Το ίδιο θα απαντήσει και ο καπνιστής του σήμερα.

Αν ερωτηθεί ένας άκαπνος θα σου πει απλά ότι αποκαταστάθηκε το αυτονόητο, να προστατεύονται επιτέλους οι φυσιολογικοί άνθρωποι. Γιατί ο άνθρωπος δεν γεννιέται με τσιγάρο στο στόμα. Μετά από προσπάθεια και με πίεση του εαυτού του καταφέρνει να γίνει καπνιστής λόγω μαγκιάς και μαλακίας.

Σίγουρα ο δεύτερος έχει δίκιο, αλλά πως να πεισθεί ο άρρωστος ότι η απαγόρευση είναι για το καλό του όταν στις 13 Μαΐου 2009 είχαμε το παρακάτω γεγονός.

*********

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
Νέο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, επένδυση 100 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των 100 εκατ. ευρώ ξεπέρασε η επένδυση που ολοκλήρωσε φέτος και εγκαινίασε χθες η καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο Αττικής. Πρόκειται για ένα νέο εργοστάσιο παραγωγικής δυναμικότητας 20 δισ. τσιγάρων ετησίως, συνολικής έκτασης 200.000 τ.μ., στο οποίο θα απασχολούνται περισσότεροι από 800 εργαζόμενοι.
Σε δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος», κ. Χρήστος Τσόλκας, επεσήμανε ότι «η επένδυση αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και γίνεται τη σωστή στιγμή», ενώ λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, ανέφερε ότι «η εταιρεία είναι πλέον έτοιμη να κάνει ένα σημαντικό άλμα στο μέλλον και να συνεχίσει να καινοτομεί δημιουργώντας νέα προϊόντα».
Εγκαταστάσεις: Τόνισε, επίσης, πως «στόχος, με τη λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων, είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω τις εξαγωγές», ενώ στάθηκε και στο λαθρεμπόριο τσιγάρων για την καταπολέμηση του οποίου συνεργάζεται στενά με τις Αρχές, «παρά το γεγονός ότι τα τσιγάρα δικής μας μάρκας που βρίσκονται είτε πλαστά είτε λαθραία είναι ελάχιστα».
Αναφορικά με την τύχη του εργοστασίου στον Πειραιά, ο κ. Τσόλκας σημείωσε ότι εξετάζονται όλες οι πιθανές λύσεις αξιοποίησής του, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο τη δεδομένη στιγμή.
Τα εγκαίνια του νέου εργοστασίου πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, σημειώνοντας πως «η επένδυση αυτή θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην αντιμετώπιση της κρίσης».
Η «Παπαστράτος» δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής προϊόντων καπνού περισσότερα από 80 χρόνια. Σήμερα, καθημερινά αποδίδει στο κράτος 5 εκατ. ευρώ σε φόρο και συνεισφέρει το 2% στα ετήσια έσοδα του προϋπολογισμού.

*********

Έλα τώρα εσύ να αντιμετωπίσεις το συμφέρον των διαφόρων επιχειρηματιών στων οποίων τις επιχειρήσεις συχνάζουν περισσότεροι καπνιστές από μη καπνίζοντες.
Η αντίφαση σε όλο της το μεγαλείο. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορούμε να διακρίνουμε ούτε τα αυτονόητα. Τις επόμενες μέρες θα ενταθούν οι ερωτήσεις, οι συζητήσεις, οι διαξιφισμοί, οι ύβρεις και τα δήθεν διλήμματα και αμπελοφιλοσοφίες στα παράθυρα για το αν η απαγόρευση του καπνίσματος αποτελεί ρατσιστική πράξη ή όχι, ενώ εκείνο που έχει σημασία είναι αν καλώς θα απαγορευτεί, με τους μεγαλοκαρχαρίες καπνοβιομηχάνους, εδώ και στο κόσμο, βλέπε Παπαστράτος, Philipp Morris κλπ, να σιγοντάρουν, να αβαντάρουν τους νικοτινομανείς βάζοντας τους μπροστά, όπως οι έμποροι ναρκωτικών τα άρρωστα βαποράκια.

Chrisgio

Δεν υπάρχουν σχόλια :