Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Μαύρες προβλέψεις από τον «Economist»

Τρία χρόνια περιθώριο στο ευρώ δίνει το βρετανικό περιοδικό «Economist», στο βασικό του άρθρο για την ελληνική κρίση και τις επιπτώσεις της στην Ευρωζώνη, ενώ το εξώφυλλο του περιοδικού δείχνει μία αρχαιοελληνική προτομή μέσα από το στόμα της οποίας βγαίνουν ευρώ, θυμίζοντας το εξώφυλλο του «Focus».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του «Economist», ακόμα και εάν υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή της τάξεως του 10% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον δάνεια ή θα πρέπει να «ανασκευάσει» τα χρέη της. Οι εκτιμήσεις του συντάκτη του περιοδικού είναι ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 67 δισεκατομμύρια ευρώ σε μακροπρόθεσμα δάνεια τα επόμενα πέντε χρόνια και το χρέος θα εκτιναχθεί στο 150% μέχρι το 2014!
Μάλιστα, όπως τονίζεται, εάν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη ή εάν δεν μειωθούν τα έξοδα ή εάν δεν αυξηθούν οι φόροι, οι προβλέψεις γίνονται ακόμα χειρότερες. Οπως αναφέρει το άρθρο, το μέλλον της Ευρωζώνης είναι συνυφασμένο με τους χειρισμούς της Ελλάδας, αφού σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί έγκαιρα στις υποχρεώσεις της, υπάρχει πιθανότητα να παρατηρηθεί ντόμινο κρίσεων χρέους σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία, κάτι που η Ε.Ε. δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει.
Επιπλέον, μία ενδεχόμενη αποτυχία της ελληνικής προσπάθειας θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα και για το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, καθώς οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν εκτεθεί κατά 120 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 70 δισεκατομμύρια υπολογίζεται ότι είναι το χρέος της χώρας.

Από την εφημερίδα Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια :