Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Ταξιδεύοντας προς την Κολομβία, 23 Ιουλίου 2010

Το ταξίδι από το Rio de Janeiro για την Κολομβία βρίσκεται στην όγδοη μέρατου και υπάρχει αλλαγή στον προορισμό μας. Το πλοίο αντί της Santa Marta κατευθύνεται προς την Gartagena της Κολομβίας.

Μετά από 8 μέρες ο περίπλους της τεράστιας Βραζιλίας ολοκληρώθηκε. Ο καιρός, όλες αυτές τις μέρες, ήταν και είναι από καλός έως πολύ καλός.
Ο χειμώνας του νοτίου ημισφαιρίου έχει δώσει τη θέση του στη αποπνικτική και καταθλιπτική ατμόσφαιρα της τροπικής ζώνης με την υψηλή υγρασία και θερμοκρασία, τις ξαφνικές τροπικές βροχές των οποίων η ένταση σου δίνει την εντύπωση ότι θα σε πνίξουν, ενώ το ρεύμα «South Equatorial Current» τις 3 προηγούμενες μέρες και το «Guiana Current» που ήδη μας επηρεάζει από σήμερα, μας σπρώχνει προς δυσμάς.

Χθες αφήσαμε αριστερά μας τις εκβολές του Αμαζονίου. Από σήμερα το πρωί, 23 Ιουλίου, ταξιδεύουμε δίπλα στη Γαλλική Γουιάνα. Τον τόπο που «φιλοξένησε» στο νησί του διαβόλου τον «Πεταλούδα», κατά κόσμον Ανρί Σαριέ.
Αργότερα - σήμερα - αφήνοντας και τη Γαλλική Γουιάνα αριστερά και πίσω μας θα βρεθούμε δίπλα στο Suriname (Ολλανδική Γουιάνα), τόπος καταγωγής πολλών έγχρωμων Ολλανδών ποδοσφαιριστών, ενώ αύριο το πλοίο θα ταξιδεύει έχοντας πάντα αριστερά του την Γουιάνα (σκέτο), αν θυμάμαι καλά πρώην Πορτογαλική Γουιάνα, και τη Βενεζουέλα.
Ο στόχος μας είναι το στενό που σχηματίζουν τα νησιά-κράτος Trinidad & Tobago απ' όπου το πλοίο θα εισέλθει στην Καραϊβική θάλασσα.

Απ' την αρχή του ταξιδιού το μυαλό μου ήταν και είναι εδώ στη βόρεια ακτή της Νοτίου Αμερικής και πιο πολύ στην Καραϊβική όπου αυτή την εποχή αναπτύσσονται κυκλώνες όπως και στον κόλπο του Μεξικού, τη Φλόριδα και τις Δυτικές Ινδίες.
Σ' αυτή την περιοχή της υδρογείου οι κυκλώνες εμφανίζονται από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο με μεγαλύτερη συχνότητα τον Σεπτέμβριο, σε γεωγραφικό πλάτος περίπου 10 μοίρες βόρειο, ενώ το σημείο καμπής της τροχιάς τους βρίσκεται κατά μέσο όρο σε πλάτος 30 μοίρες βόρειο. Η ονομασία τους σ' αυτές τις περιοχές είναι συνήθως Hurricanes.

Ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες δεν θα υπάρξει κάτι που θα μας κάνει να ανησυχήσουμε από θέμα καιρού. Όμως ποτέ δεν ξέρεις!

Το ταξίδι προς την Cartagena συνεχίζεται...

Chrisgio

Δεν υπάρχουν σχόλια :