Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Α.Ε.Κ. - Ολυμπιακός Βόλου 0 - 4

Την γάζωσε με Πολυ-Βόλο!
Ο Ολυμπιακός Βόλου έγραψε ιστορία!

Απίστευτο και όμως αληθινό: ΑΕΚ-Ολυμπιακός Βόλου 0-4 στο Ολυμπιακό Στάδιο, τρεις μόνο μέρες μετά το θρίαμβο του “δικεφάλου” στο κύπελλο επί του Παναθηναϊκού.

Μεγαλειώδης εμφάνιση της θεσσαλικής ομάδας που σκόραρε με Σανκαρέ (12'), Ούμπιντες (19'), Μόνχε (61') και Καπετάνο (80'). Έντονες αποδοκιμασίες στο τέλος, μετά την πιο βαριά εντός έδρας ήττα της ΑΕΚ από τις 26 Νοεμβρίου 1972 και το 1-5 από τον Ολυμπιακό. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ΑΕΚ σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια στο γήπεδο της είχε δεχτεί φέτος τρία γκολ. Και εισέπραξε τέσσερα από έναν Ολυμπιακό Βόλου, ο οποίος δεν είχε σκοράρει στους τρεις τελευταίους αγώνες.

Ο ιστορικός θρίαμβος της ομάδας του Βόλου είναι και ένας προσωπικός θρίαμβος του Σάκη Τσιώλη που δουλεύει αθόρυβα, μεθοδικά και αποτελεσματικά, ένας προπονητής που παρουσίασε μια ομάδα-μοντέλο στο ΟΑΚΑ. Ο 52χρονος κόουτς του Ολυμπιακού Βόλου είναι η καλύτερη απόδειξη ότι υπάρχουν εξαιρετικοί Έλληνες προπονητές που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους πολυδιαφημισμένους ξένους προπονητές. Στο ίδιο γήπεδο πριν από ένα μήνα ο Τσιώλης είχε οδηγήσει τον Ολυμπιακό Βόλου σε νίκη (1-0) και επί του Παναθηναϊκού του Φερέιρα.

Η ΑΕΚ αλλοπρόσαλλη, χωρίς αρχή, μέση και τέλος έπαθε μπλακ άουτ και υπέστη την πιο ταπεινωτική εντός έδρας ήττα στην ιστορία της από ομάδα της περιφέρειας. Σε 51 χρόνια Α' Εθνικής, καμία ομάδα από την επαρχία δεν πέτυχε τόσα ευρεία νίκη στο σπίτι της ΑΕΚ, είτε έπαιζε στη Ν.Φιλαδέλφεια είτε στο ΟΑΚΑ. Το 1-5 από τον Ολυμπιακό πριν από 38 χρόνια και το 1-4 από τον Παναθηναϊκό πριν από τέσσερα χρόνια ήταν οι μεγαλύτεροι διασυρμοί στην ιστορία της ΑΕΚ μέχρι το εφιαλτικό 0-4 από τον Ολυμπιακό Βόλου.

Ο Ολυμπιακός Βόλου με άψογη οργάνωση στην άμυνα γύρω από τον Σανκαρέ που ήρθε ...τζάμπα στην Ελλάδα και εξελίσσεται σε μακράν κορυφαίο στόπερ του πρωταθλήματος, κέρδισε τη μάχη του κέντρου διότι ο Τσιώλης τόλμησε να κοντράρει την ΑΕΚ με σχήμα ...επίθεσης. Σε μια εποχή που σχεδόν όλοι οι προπονητές χρησιμοποιούν δυο και τρεις κόφτες στο κέντρο για να καταστρέφουν παιχνίδι, ο Βόλος έπαιξε μ ένα καθαρόαιμο αμυντικό χαφ (Αλβάρες) και αρκετούς παίκτες με επιθετικές αρετές: Καπετάνος, Μπρέσκα, οι ασυγκράτητοι Μόνχε και Ούμπιντες στις πτέρυγες και ο Σολάκης στην κορυφή. Δικαιώθηκε μ' αυτή την επιλογή, αφού στο πρώτο 20λεπτο το σκορ είναι 0-2 στα γκολ και 0-2 στις ευκαιρίες!

Η ΑΕΚ ουσιαστικά παραδόθηκε στην ορμητικότητα, ταχύτητα και σπιρτάδα των φιλοξενουμένων στις αντεπιθέσεις. Ο Χιμένεθ αντί να ρίξει ένα δημιουργικό χαφ (Γκερέιρο) νωρίς, σπατάλησε μια άχρηστη αλλαγή στο 20' (Αργυρίου) όταν αποχώρησε με θλάση ο Δέλλας. Στο 38' θυμήθηκε ξαφνικά τον Λεονάρντο, ο οποίος στα δυο προηγούμενα παιχνίδια ήταν εκτός αποστολής και εσχάτως φέρεται να είναι στα ανταλλάγματα είτε για τη μετεγγραφή Μανιάτη που δεν έγινε, είτε για τη μετεγγραφή Γεωργιάδη που θέλει να κάνει.

Το παιχνίδι της ΑΕΚ δεν παρουσίασε την παραμικρή βελτίωση στο δεύτερο ημίχρονο όταν και ολοκληρώθηκε το ρεσιτάλ της ομάδας του Βόλου με άλλα δυο γκολ. Ο κόσμος της ΑΕΚ φώναζε “ΑΕΚ, ολέ ολέ” μέχρι το 60', αλλά στο τελευταίο ημίωρο και ιδίως στα τελευταία λεπτά αποδοκίμασε έντονα την ομάδα.

Το φιλμ του αγώνα

10' Ο Ούμπιντες έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, ο Μόνχε έπιασε την κεφαλιά, αλλά ο Σάχα έδιωξε την μπάλα σε κόρνερ.
11' ΓΚΟΛ (0-1): Ο Καπετάνος εκτέλεσε το κόρνερ, ο Σάχα έκανε λάθος έξοδο και ο Σανκαρέ με κεφαλιά έδωσε προβάδισμα στον Ολυμπιακό Βόλου.
18' Νέα ευκαιρία για τον Ολυμπιακό Βόλου, με τον Καπετάνο να σουτάρει άουτ από καλή θέση.
19' ΓΚΟΛ (0-2): Ακόμα μία εξαιρετική αντεπίθεση για τους Βολιώτες, που καταλήγει σε γκολ. Ο Μόνχε έδωσε στον Ούμπιντες κι εκείνος νίκησε στο τετ α τετ τον Σάχα.
26' Πρώτο σουτ της ΑΕΚ με τον Σκόκο. Η μπάλα πέρασε άουτ.
43' Ο Γιάχιτς έπιασε την κεφαλιά μετά την εκτέλεση φάουλ του Λεονάρντο, ο Γιακούποβιτς έδιωξε και στην επαναφορά της μπάλας και ο Σκόκο σούταρε στα σώματα.
47' Ο Νασούτι έπιασε την κεφαλιά από κοντά, αλλά ο Γιακούποβιτς μπλόκαρε.
53' Έξυπνη μπαλιά του Σκόκο, ο Λυμπερόπουλος έπιασε την κεφαλιά, αλλά ο Γιακούποβιτς μπλόκαρε και πάλι.
58' Ο Γιακούποβιτς έδιωξε την μπάλα σε κόρνερ μετά το σουτ που έκανε ο Σκόκο.
61' ΓΚΟΛ (0-3): Ο Καράμπελας έκανε το λάθος, ο Μπρέσκα έφυγε στην κόντρα και την κατάλληλη στιγμή γύρισε την μπάλα στον Μόνχε, ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 3-0.
67' Ο Μητρόπουλος έπιασε την κεφαλιά από κοντά, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ.
80' ΓΚΟΛ (0-4): Ο Μπρέσκα βρήκε ωραία τον Καπετάνο που με ωραίο πλασέ διαμόρφωσε το αποτέλεσμα.

ΣΚΟΡΕΡ: 11' Σανκαρέ, 19' Ούμπιντες, 61' Μόνχε, 80' Καπετάνος
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μάνταλος (Αθηνών)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Μάκος, Καράμπελας, Αργυρίου – Αλβάρες, Ρόκκας, Μόνχε

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Σάχα, Γιάχιτς, Καράμπελας, Νασούτι, Δέλλας (20' λ.τ. Αργυρίου), Μάκος (75' Γκερέιρο), Ντιόπ, Λαγός (38' Λεονάρντο), Λυμπερόπουλος, Σκόκο, Μπλάνκο
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ (Σάκης Τσιώλης): Γιακούποβιτς, Ζέλεσι, Ρόκας, Τόμας, Σανκαρέ, Καπετάνος, Άλβαρες, Ούμπιντες (52' λ.τ. Μητρόπουλος), Μπρέσκα, Μόνχε, Σολάκης (62' Μαρτίν)

Είπαν

Μανόλο Χιμένεθ: “Δεχθήκαμε το πρώτο γκολ από κακή λειτουργία της άμυνας και το δεύτερο άρχισε με τον τραυματισμό του Δέλλα και με το 0-2 και την αλλαγή του Δέλλα ήταν σχεδόν τελειωτικό. Άρχισαν να βαραίνουν τα πόδια μας, με την κούραση που είχαμε και τη δυσκολία του ματς όπως εξελίχθηκε. Ήταν ένα παιχνίδι που θέλαμε να φρεσκάρουμε παίκτες αλλά έχω ξαναπεί πως έχουμε ένα πολύ μικρό ρόστερ σε αριθμό. Για εμάς ήταν μια πέτρα στο κεφάλι. Είμαι πολύ στενοχωρημένος γιατί τέτοιο αποτέλεσμα δεν έχω ζήσει στη ζωή μου. Δεν κάναμε ευκαιρίες γιατί δεν μπορούσαμε. Εκείνα τα 13 λεπτά μας σκότωσαν σε αντεπιθέσεις. Θες να κάνεις επίθεση, δεν μπορείς, χάνεις την μπάλα και σου κάνουν αντεπίθεση. Μας σκότωσαν. Στην Ισπανία χρησιμοποιούμε πολύ τον όρο rotation. Όταν έχεις κάνει μεγάλη προσπάθεια Κυριακή και Τετάρτη ξέραμε ότι το σημερινό ήταν πολύ δύσκολο. Θέλαμε να κάνουμε 6-7 αλλαγές αλλά δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα. Έχουμε ξαναπεί ότι αυτοί είμαστε. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα έχει πάντα λύσεις, αλλά και λάθη, τότε θα δούμε ότι στα μεγάλα πρωταθλήματα όλες οι ομάδες έχουν παίκτες με δύο παίκτες σε δύο θέση. Η ΑΕΚ έχει σοβαρά προβλήματα, αλλά όπως έχω πει στο παρελθόν θα προσαρμοστώ. Εγώ μπορώ να δίνω κίνητρα στους παίκτες για να τα δίνουν όλα αλλά όταν κάποιοι παίκτες δεν αντέχουν άλλο. Ο Δέλλας τραυματίστηκε επειδή τον έχω συνέχεια στην 11άδα, αλλά αν δεν τον βάλω, ποιον έχουμε να μπει; Ο πρόεδρος είναι στο εξωτερικό προσπαθώντας να βρει λύση για να έχουμε έσοδα για μεταγραφές. Δεν ξέρω αν σας αρέσει ή όχι ο πρόεδρος αλλά σκοτώνεται στη δουλειά για να βρει λύσεις. Η Ρεάλ θέλει επιθετικό, βγάζει 30 εκατ. ευρώ και παίρνει όποιον θέλει. Η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή τι μπορεί; Εγώ έχω απαιτήσεις, δε θέλω οτιδήποτε. Ας είμαστε ειλικρινείς, αυτή είναι η ΑΕΚ. Εγώ δε γεννήθηκα ΑΕΚτζής αλλά την αγάπησα για τον κόσμο της. Δέχθηκα να έρθω εδώ και είμαι εδώ για τα καλά και τα άσχημα. Δεν έχουμε καλύτερους γιατί δεν μπορούμε. Ο Ολυμπιακός Βόλου πέρυσι ήταν στη 2η κατηγορία, τους δίνω συγχαρητήρια στη διοίκηση και τους παίκτες γιατί πέρυσι ήταν στη Β' και τώρα είναι στην 6η θέση. Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται".

Νάτσο Σκόκο: "Ήταν ένα ασυνήθιστο παιχνίδι. Αυτά συμβαίνουν μια φορά τα πενήντα χρόνια. Δεν μας έβγαινε τίποτα, τη στιγμή που στον αντίπαλο έβγαιναν τα πάντα. Ο Χιμένεθ μας είχε προειδοποιήσει για τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού Βόλου. Ξέραμε τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε, όμως, δεν τα καταφέραμε".

Σεμπάστιαν Σάχα: “Πρέπει να αποδεχτούμε την ήττα. Μας χτύπησαν στις αντεπιθέσεις όπου δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε. Στο πρώτο γκολ έγινε γρήγορα η φάση και δυστυχώς φταίω κι εγώ, είναι κρίμα γιατί είχα κάνει καλά παιχνίδια το τελευταίο διάστημα. Δεν πρέπει να μείνουμε σε αυτό το ματς, αλλά οφείλουμε να σηκώσουμε το κεφάλι. Δεν νικάμε μόνο στα ντέρμπι, όπως πιστεύει ο κόσμος. Έχουμε κάνει πολλές νίκες απέναντι σε κάθε τύπου ομάδες. Σήμερα όμως σε μας δεν έβγαινε τίποτα και στον αντίπαλο έβγαιναν όλα”.

Πάπα Μπούπα Ντιόπ: “Σίγουρα μετά τις τρεις συνεχόμενες νίκες ήρθαμε εδώ με την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί και σήμερα. Στο ημίχρονο ήταν ήρεμα τα πράγματα. Παρότι χάναμε 2-0 πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να χτυπήσουμε το ματς. Ωστόσο πολλά πράγματα δεν μας βγήκαν. Κοιτιόμασταν για να καταλάβουμε τι συνέβη αναρωτιόμαστε πως ήρθε αυτή η ήττα. Πρέπει να αποδεχτούμε την ήττα και να την σβήσουμε γρήγορα από την μνήμη μας. Είναι πραγματικά δύσκολη μέρα για μας. Δεν ξέρω πως θα χωνέψουμε αυτή την ήττα”.

Σάκης Τσιώλης: “Αφιερώνουμε αυτή τη νίκη στον κόσμο που νιώθει περήφανος για την πόλη και την ομάδα. Ευτυχήσαμε να πετύχουμε δυο γρήγορα γκολ κ μετά ελέγχαμε το ρυθμό και κοντρολάραμε το παιχνίδι. Το δεύτερο γκολ του Ούμπιντες ήταν καθοριστικό. Η ΑΕΚ ήταν κουρασμένη από το παιχνίδι του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, αλλά με το δεύτερο μας γκολ, οι παίκτες της ''κουράστηκαν'' ακόμη πιο πολύ. Στόχος μας είναι να φτάσουμε τους 34 βαθμούς. Παίζουμε καλό ποδόσφαιρο και συνεχίζουμε. Να εξασφαλίσουμε την παραμονή και βλέπουμε, είναι νωρίς να μιλάμε για κατάκτηση Κυπέλλου. Σήμερα απλά καταφέραμε να κάνουμε τις ευκαιρίες γκολ, κάτι που δεν γίνεται πάντα. Το σημαντικό είναι πάντως να δημιουργούμε φάσεις”.

Αχιλλέας Μπέος: “Η παρουσία μου στα αποδυτήρια ήταν νόμιμη, αφού είμαι δηλωμένος στο φύλλο αγώνα, σε αντίθεση με τους άλλους που βρίσκονταν εκεί από την ΑΕΚ. Οι υπάλληλοι που έχουν καταντήσει την ΑΕΚ σε αυτή την κατάσταση, καλύπτουν τα δικά τους εγκλήματα με αυτά που λένε. Εγώ είμαι κανονικά εκεί, όχι σαν τους φουσκωτούς που έχουν βάλει από την ΑΕΚ. Αλλά θα μου πεις, αυτοί τους πληρώνουν; Αυτοί που έφτασαν μια τόσο ιστορική ομάδα στην κατάσταση που βρίσκεται;”. Λίγο αργότερα ο Αχ. Μπέος κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει το αποτέλεσμα: “Δεν θέλω να μιλάω μετά από τσόντες”, σχολίασε.

Ηλίας Σολάκης: “Ήταν ένα περίεργο παιχνίδι. Η ΑΕΚ ήταν κουρασμένη, εμείς το πιστέψαμε και καταφέραμε να πάρουμε το παιχνίδι. Εκμεταλλευτήκαμε τα λάθη του αντιπάλου μας, πιέσαμε και πήραμε τη νίκη. Αυτό που θέλουμε πρωτίστως είναι η παραμονή, ωστόσο εφόσον μας το επιτρέψουν οι συνθήκες θα διεκδικήσουμε την έξοδο στην Ευρώπη. Στόχος μας βέβαια είναι και το Κύπελλο”.

Κώστας Καπετάνος: “Επιτέλους μπήκαν τα γκολ, έσπασε η γκαντεμιά. Το λέγαμε μεταξύ μας πριν το ματς όταν είναι θέμα τύχης που δεν βάζουμε γκολ γιατί έχουμε και καλούς επιθετικούς και καλούς πλάγιους. Σήμερα κάναμε τέσσερις ευκαιρίες και τις κάναμε τέσσερα γκολ . Υπήρχε μία κούραση για την ΑΕΚ. Εμείς διεκδικήσαμε την νίκη και αυτή ήρθε απόλυτα δίκαια γιατί δεν μας πίεσε ο αντίπαλος”.

1 σχόλιο :

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Από τον Ολυμπιακό, έχει χάσει στη Ν.Φιλαδέλφεια με 1-6!