Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Στα 12 δις δολάρια το ετήσιο κόστος της πειρατείας

Με τις πειρατικές επιθέσεις στον Ινδικό Ωκεανό να συνεχίζονται, μια νέα έρευνα έρχεται στο φως, η οποία “ανεβάζει” σε δισεκατομμύρια δολάρια το ετήσιο κόστος των σομαλικών επιθέσεων για τη διεθνή κοινότητα.
Σύμφωνα με την έρευνα το κόστος της πειρατείας για το 2010 αναμένεται να διαμορφωθεί από 7-12 δις δολάρια, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το μεγαλύτερο μάλιστα κόστος της διεθνούς πειρατείας πηγάζει από τις επιθέσεις των Σομαλών, παρά το γεγονός ότι στην έρευνα έχουν συμπεριληφθεί στοιχεία από τη Δυτική Αφρική και τα στενά της Μάλακας στη ΝΑ Ασία.
Σύμφωνα με το Associated Press, τουλάχιστον 28 πλοία και 660 μέλη πληρώματος κρατούνται σήμερα στη Σομαλία.
Το 2010 μάλιστα σημειώθηκε και ραγδαία άνοδος στις τιμές των λύτρων, με κάποια πλοία μάλιστα, μεταξύ αυτών και το “Samho Dream”, να έχουν απελευθερωθεί έναντι 9.5 εκατ. δολαρίων.
Όμως, σύμφωνα με έρευνα της Anna Bowden, τα λύτρα είναι μόνο ένα από τα πολλά έξοδα που δημιουργούνται από τους πειρατές της Σομαλίας.
Ένας σημαντικός αριθμός πλοίων δεν θα διασχίσει τις πειρατικές ζώνες σημειώνει η Bowden, αλλά θα περάσουν γύρω από τις ακτές της Αφρικής μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.
Εν τω μεταξύ, έχει αναφερθεί ότι έχουν έξι μέλη του πληρώματος του Δανικού φορτηγού πλοίου “Leopard” απήχθησαν στον Κόλπο του Άντεν τη Πέμπτη.
Το “Leopard” βρέθηκε από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να επιπλέει άδειο και θεωρείται το πλήρωμα κρατείται σε άλλο πλοίο, επίσης παγιδευμένο από Σομαλούς πειρατές.

Απο το TheSeaNation

Δεν υπάρχουν σχόλια :