Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Πειρατεία των θαλασσών δεν σημαίνει μόνο Σομαλία και Αντέν

Υπό το φόβο χτυπημάτων στο Δέλτα του Νίγηρα

Η ναυτική πειρατεία και οι επιθέσεις κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων πρόκειται να αυξηθούν εντός του 2011 στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, στα νότια της Νιγηρίας, έπειτα από τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, προειδοποιούν οι αναλυτές.
Πειρατές στο Δέλτα του Νίγηρα

Παρά τον μικρό αριθμό πειρατικών επιθέσεων κατά το 2010 στα χωρικά ύδατα της Νιγηρίας, οι στατιστικές υποκρύπτουν την «όλο και πιο ανησυχητική τάση» για θαλάσσιες απαγωγές προκειμένου να ζητηθούν λύτρα, υπογραμμίζει σε χθεσινή έκθεσή της η RiskIntelligence, δανέζικη ειδικευμένη συμβουλευτική εταιρεία.

«Οι επιθέσεις που συνδέονται με ομάδες ανταρτών και με πειρατείες με οικονομικά κίνητρα στο και κοντά στο Δέλτα του Νίγηρα», πρόκειται να αυξηθούν εντός του 2011», τονίζει η εταιρεία στην έκθεσή της.

Μέσα στο 2010 είχαν καταγραφεί 59 πράξεις πειρατείας, έναντι 91 το 2009 και 114 την αμέσως προηγούμενη χρονιά, αλλά οι 18 από αυτές τις επιθέσεις ήσαν για την απαίτηση πληρωμής λύτρων, έναντι μόνον 9 παρόμοιων επιθέσεων μέσα στο 2009, τονίζεται στην έκθεση.

Το 2009, περίπου 20.000 νέοι «μαχητές» είχαν παραδώσει τα όπλα τους στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της Νιγηρίας, έπειτα από την εφαρμογή ενός προγράμματος αμνηστίας της κυβέρνησης, όμως σύμφωνα με τους αναλυτές της RiskIntelligence, το πρόγραμμα τούτο απέτυχε και δεν ικανοποίησε την προσμονή των άνεργων αυτών νέων να βρουν απασχόληση.

Από το Ζούγκλα

Δεν υπάρχουν σχόλια :