Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Από το αγκυροβόλιο Chang Jiang Ku στο Yeosu της Νοτίου Κορέας και την Japan Sea

Δεκάξι ώρες αργότερα στις 6 το απόγευμα της 17ης Νοεμβρίου είχαμε σηκώσει άγκυρα από το αγκυροβόλιο Chang Jiang Ku.

Βρισκόμασταν εν πλω, μας είχαν δώσει… κατεύθυνση: «Προχωρήστε προς Tsugaru Strait κι από κει USA West Coast». Όνειρο ήταν και πάει η περίπτωση της Λατινικής Αμερικής. Το χειρότερο σενάριο ήρθε κι έδεσε!

Για τις επόμενες 20 μέρες, πάνω-κάτω, θα ήμασταν αντιμέτωποι με τον χειμώνα του Βορείου Ειρηνικού, ενώ μια πολύ σκληρή και απάνθρωπη περίοδος για το πλήρωμα καταστρώματος άρχιζε. Μετά το κάρβουνο του Adang Bay και το μετάλλευμα του Geraldton το πλύσιμο των αμπαριών θα ήταν επώδυνο. Με θερμοκρασίες γύρω από το μηδέν, ίσως και πιο κάτω, αναμένονταν δύσκολες μέρες. Θα έπρεπε με την άφιξη το πλοίο να είναι έτοιμο για φόρτωση σιτηρών. Πόσο χρόνο μπορείς ν’ αντέξεις να τσαλαβουτάς στο νερό υπό τέτοιες καιρικές συνθήκες;

Επειδή σαν υποπλοίαρχος έχω περάσει αυτό το μαρτύριο κάμποσα χρόνια πίσω, έρχονται στιγμές λίγο πριν το τέλος του καθαρισμού, τότε που ο ανθρώπινος οργανισμός αρχίζει να φτάνει στα όριά του ή ακόμα και να τα ξεπερνάει, σωματικά και ψυχικά, να γυρίζεις τα μάτια σου προς τον ουρανό, πιστεύεις δεν πιστεύεις στο θείο, και να ρωτάς, «τι αμαρτίες έχω κάνει;…»

Ώρες αργότερα την ίδια μέρα, νέα οδηγία να πλεύσουμε προς το ενδιάμεσο λιμάνι Yeosu της Νοτίου Κορέας, όπου για λόγους περιβαλλοντολογικούς το πλοίο έπρεπε να εφοδιαστεί με οικολογικό πετρέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, που έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε σαν καύσιμο, κατά την άφιξη και παραμονή μας, στην απέναντι ακτή του Ειρηνικού.
Στις 4 το πρωί της 19ης Νοεμβρίου είχαμε φουντάρει στο αγκυροβόλιο του Yeosu. Ο εφοδιασμός πετρελαίου τελείωσε σε 2 ώρες και στις 7μιση ήμασταν πάλι εν πλω. Νύχτα φτάσαμε νύχτα φύγαμε, στα γρήγορα, σαν κυνηγημένοι. Βγήκαμε στη Japan Sea με τον καιρό κακό και αφού εν τω μεταξύ το επόμενο ταξίδι είχε οριστικοποιηθεί.

Προορισμός μας το λιμάνι Longview της πολιτείας Washington στα βάθη του ποταμού Κολούμπια (Columbia River).

Πρώτος στόχος λοιπόν, πάλι μετά από αρκετούς μήνες, το Tsugaru Strait. Το στενό ανάμεσα στα δύο μεγάλα νησιά της Ιαπωνίας. To Honshu και το Hokkaido.

Με μόνιμη συνοδεία το κακό καιρό που επέμενε να μας αποκαλύψει τι επρόκειτο να επακολουθήσει, με τον ήλιο και τη βροχή να εναλλάσσονται, προσπαθώντας να εξαπατήσουν ο ένας τον άλλον, να παιχνιδίζουν, χαρίζοντάς μας εικόνες άγριας θαλασσινής ομορφιάς, μια ακόμα ναυτική περιπέτεια είχε ξεκινήσει! 

Εκτιμώμενη ημερομηνία άφιξης στις εκβολές του Columbia River η 6η Δεκεμβρίου! Πορεία βορειοανατολική.

Ακολουθεί το ταξίδι προς το λιμάνι Yeosu και Tsugaru Strait σε χάρτες.
Δυτικά η Κίνα και νοτιοδυτικά διακρίνεται το δέλτα του Γιανγκ Τσε Γιανγκ (Chang Jiang). Ανατολικά της Κίνας η Κίτρινη Θάλασσα (Yellow Sea), η χερσόνησος της Κορέας, η Ιαπωνία και η Ιαπωνική θάλασσα (Japan Sea). Βορειοανατολικά ανάμεσα στο μεγάλο νησί της Ιαπωνίας Honshu και του βορειότερου Hokkaido το στενό Tsugaru Strait.
Βόρεια η Κίτρινη Θάλασσα, νότια η Κινέζικη Θάλασσα.
Korea Strait.
Το μεγαλύτερο νησί της Νοτίου Κορέας, το Cheju Do το οποίο κατοικείται. Κάπου βορειοανατολικά από το νησί στα νότια της χερσονήσου, βρίσκεται το λιμάνι Yeosu.
Βορειοδυτικά το λιμάνι Yeosu. Νοτιοανατολικά το αγκυροβόλιο ανεφοδιασμού.
Βόρεια στο κέντρο το λιμάνι Yeosu. Ανατολικά το νησί Tsushima το οποίο ανήκει στην Ιαπωνία.
Νότια Japan Sea. Δυτικά η χερσόνησος της Κορέας. Το νοτιότερο νησί της Ιαπωνίας το Kyushu, ανατολικά το μικρότερο νησί τηε χώρας το Shikoku. Βόρεια των δύο νησιών το κύριο νησί τη Ιαπωνίας το Honshu.
Βόρεια Japan Sea και Tsugaru Strait.
Συνεχιζεται…

Chrisgio

Δεν υπάρχουν σχόλια :