Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Από τον Cape Disappointment προς το Unimak Pass και τα Aleutian Islands

Ταξιδεύοντας στο Βόρειο Ειρηνικό. Από τον Columbia River στο Tsugaru Strait.
Στις 22 Δεκεμβρίου είχαμε αποχαιρετήσει το Cape Disappointment και με βορειοδυτική πορεία πλησιάζαμε τον κόλπο της Αλάσκας με στόχο το νησί Unimak των Aleutian Islands.

Κάθε φορά που περνάω από δω, την άκρη του κόσμου, ξανασκέφτομαι και γράφω τα ίδια πράγματα. Για το πόσο παράξενα νοιώθω, για τις λέξεις που χάνουν το νόημά τους!
Ο Κόλπος της Αλάσκας
Μιλάω για ανατολή, κοιτάω ανατολικά, πίσω μου, και δεν βλέπω τίποτα. Ξέρω όμως ότι κάπου εκεί είναι η δυτική ακτή της Αμερικής και του Καναδά, το FAR WEST! Εκεί που ήμουν πριν λίγες μέρες. Κοιτάζω μπρός μου, προς τη Δύση, και πάλι δεν βλέπω τίποτα. Όμως λίγες μέρες αργότερα θα αντικρύσω την Ιαπωνία το FAR EAST! Εδώ στην άκρη του κόσμου η ανατολή γίνεται δύση και η δύση ανατολή! Όλα σχετικά!

Alaska Peninsula. Βορειοανατολικά το Kodiak Island, νοτιοδυτικά το Unimak Island.
Ανεβαίνοντας όλο και σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη πέρασε και η 25η του μηνός. Μαζί και τα Χριστούγεννα σαν μια μέρα όπως όλες οι άλλες στις καρδιές μας! Τυπικά όλα πήγαν καλά. Όπως είναι σχεδιασμένα κάθε χρόνο, σε κάθε καράβι! Χριστουγεννιάτικο δέντρο, ξηροί καρποί, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, κρασί, ουίσκι, καλό φαγητό!...
Τι έλειπε; Τα πάντα! Η αγάπη, η ζεστασιά, η χαρά, τα παιδιά, η σύντροφος, οι… φίλοι όσοι τέλος πάντων υπάρχουν από αυτό το είδος πια!
Unimak Pass, Eastern Aleutian Islands
Με σταθερή τη βορειοδυτική πορεία στις 27 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα φάνηκε στο RADAR το νησί Unimak, ένα από τα μεγαλύτερα, στη ρίζα του συμπλέγματος των Aleutian Islands, μαζί με το Unalaska αλλά και το Kodiak βορειότερα στον κόλπο της Αλάσκας.
Ανάμεσα στο Unimak από τη μεριά του βορρά και του Ugamak στο νότο σχηματίζεται το στενό Unimak Pass που σε περνάει από τον Ειρηνικό Ωκεανό στη Βερίγγειο Θάλασσα (Bering Sea).
Unimak Pass
«Καθαρίσαμε» με το πέρασμα κατά τις 3 το πρωί της 28ης και βάλαμε στόχο το μακρινό δυτικότερο σημείο των Aleutian, το νησί Attu.
Ο καιρός για την εποχή, καταχείμωνο, αλλά και για το σημείο αυτό του κόσμου, υπερβολικά καλός. Κι όταν κάτι δεν μπορεί να γίνει καλύτερο τότε σε πιάνουν οι φόβοι για το χειρότερο, ωστόσο πάντα ελπίζουμε ότι όλα θα εξελιχθούν καλά. 
Aleutian Islands
Συνεχίζεται...

Chrisgio

Δεν υπάρχουν σχόλια :