Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Port of Salalah: Με τον πράκτορα και τα πρώτα σημάδια ρεστίας...

Swell ή Αποθαλασσιά ή Ρεστία ή... Εφιάλτης: Ο «Δήμιος» του ναυτικού εν καιρώ μπουνάτσας (νηνεμίας)
Ο πράκτορας παρέμεινε στο πλοίο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το λιμάνι και τις λεπτομέρειες πριν την έναρξη της εκφόρτωσης η οποία άρχισε μερικές ώρες αργότερα.

- Με τους πειρατές πως τα περνάτε στα μέρη σας; Σας… επισκέπτονται; Ή δεν έχει φτάσει η χάρη τους μέχρι εδώ; Τον ρώτησα.
- Δεν είχαμε ποτέ κρούσματα πειρατείας αν και το Salalah βρίσκεται στην επικίνδυνη περιοχή. Το λιμάνι φυλάσσεται επαρκώς! Έξω από το λιμάνι δεν σας εγγυώμαι για τίποτα. Προς το παρόν εδώ είστε ασφαλείς!
- Αυτό είναι καλή είδηση αν και δεν πιστεύω ότι θα ησυχάσουμε. Το λιμάνι νομίζω ότι είναι εκτεθειμένο στον ωκεανό. Από πλευράς καιρού πρέπει να επηρεάζεται πολύ.
- Έχεις δίκιο, το swell του ωκεανού δεν σταματάει στον λιμενοβραχίονα και δημιουργεί προβλήματα στα βαπόρια. Από τα μείον του λιμανιού.
- Έτσι είναι, δυστυχώς! Ούτε εδώ θα ησυχάσουμε.

Η «ρεστία» ήταν εδώ, μαζί μας, παρούσα! Ναι έπρεπε να έχουμε το νου μας. Ρετάλια του swell που κατορθώνουν να μπουν στο λιμάνι μοιάζουν με ευχή του διαβόλου. Είχαμε ήδη αρχίσει να νοιώθουμε το φαινόμενο από την ώρα της πλαγιοδέτησης. Το καράβι δεν ησύχαζε. Βιράραμε τους κάβους (σχοινιά) στο όριό τους προσπαθώντας να το σταματήσουμε αλλά αυτό συνέχιζε να κινείται πρύμα-πλώρα αλλά και ανοίγοντας και κλείνοντας από την προβλήτα. Τα σχοινιά έκαναν ότι μπορούσαν κάποια στιγμή το καταφέραμε αλλά το βράδυ προμηνύονταν άγρυπνο, δύσκολο.
Το πλήρωμα σε ετοιμότητα και ύπνο λαγού. Έτοιμο να επέμβει οποιαδήποτε στιγμή.

Συνεχίζεται...

Chrisgio

Δεν υπάρχουν σχόλια :