Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Λίγο πριν την αναχώρηση...

Τροπική, ορατή υγρασία!
Πριν τα μεσάνυχτα πήγα για ύπνο. Ξάπλωσα και αναρωτήθηκα γιατί δεν το είχα κάνει νωρίτερα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η ρεστία δεν μας ανησύχησε ιδιαίτερα. Κάποιες… μικροεξάρσεις της αντιμετωπίστηκαν από τη βάρδια.

Σηκώθηκα νωρίς το πρωί και κατά τις 8 άνοιξα την πόρτα του γραφείου μου. Κοίταξα από το φινιστρίνι. Η εκφόρτωση συνεχίζονταν. Όλα μούσκεμα. «Έβρεξε;» αναρωτήθηκα. Κι όμως δεν είχε βρέξει! Μόνο υγρασία. Υγρασία που φαίνεται καθώς πέφτει. Ένα στάδιο πριν τη βροχή. Τροπικό κλίμα, ότι χειρότερο.
Στις 9 παρά το φαινόμενο της ρεστίας επανήλθε σε τέτοια ένταση που τα χρειαστήκαμε για τα καλά.
Στο «τραπέζι» ξανά το δίλημμα: Ρεστία οι Πειρατεία;
Με βαριά καρδιά επεκράτησε πάλι η πρώτη. Οι πειρατές δεν τρώγονται με τίποτα. Ακόμα μερικοί κάβοι κατεστραμμένοι, που αντικαταστάθηκαν, και το βαπόρι λίγη ώρα αργότερα σφιχτοδεμένο και ασφαλές.

Κατά τις 10 ο πράκτορας έφερε τα νέα.
-Αναχώρηση σήμερα το απόγευμα.
Αντιληπτό πριν μας το επιβεβαιώσει. Η εκφόρτωση όλο το βράδυ με μεγάλη ένταση οδηγούσε εύκολα σ΄αυτό το συμπέρασμα.
-Όπως τα λέγαμε και χθες, ε;
-Ναι, ακριβώς. Αν δεν βρέξει ή δεν υπάρξει ζημιά στα μέσα φορτοεκφόρτωσης οι ώρες είναι συγκεκριμένες και χθες το βράδυ όλα πήγαν καλά.
Έτσι ακριβώς είχαν τα πράγματα κι εκεί κατευθυνόμασταν. Κάποια ώρα το απόγευμα η αναχώρηση. Είπα στον υποπλοίαρχο να ενημερώσει τους κομάντος. Να προετοιμαστούν για αντιπειρατική προστασία με την έξοδο του πλοίου από το λιμάνι.

Λίγο πριν αναλάβει την μεσημβρινή του βάρδια ο χθεσινός εξοδούχος ο Δήμος ο ανθυποπλοίαρχος φάνηκε στη πόρτα.
-Καλημέρα σας.
-Καλημέρα Δήμο πως τα πέρασες χθες;
-Πολύ καλά. Ωραίο μέρος δεν έχει σχέση με άλλα αραβικά λιμάνια όπως της Αιγύπτου, της Λιβύης... Σαν τα Εμιράτα είναι έξω. Πολύ καλή αγορά για ψώνια, πολύ καλά εστιατόρια, φτηνά, καθαρά. Σαν να βρίσκεσαι στην Ευρώπη.
-Περάσατε καλά λοιπόν...
-Ναι! Αγοράσαμε και κελεμπίες και γυρνούσαμε μ΄αυτές έξω όλο το βράδυ. Καπνίσαμε και ναργιλέ! Πολύ πλάκα! Θα σας φέρω αργότερα και φωτογραφίες που βγάλαμε με τον Σπύρο.
-Φωτογραφίες από την πόλη έβγαλες; 
-Όχι...
-Δεν σου είπα να βγάλεις; Nα 'χω λέω κι εγώ, μια φορά κι έναν καιρό, ότι πήγα στο Ομάν και στο Salalah;
-.............
-Άντε καλά, τράβα τώρα για δουλειά και θα τα πούμε εν πλω με την ησυχία μας.
-Πάω!...

Συνεχίζεται...

Chrisgio

Δεν υπάρχουν σχόλια :