Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Στο λιμάνι της Barranquilla

Μέσα στον Rio Magdalena

Στις 29 Ιουλίου το βραδάκι κατά τις 9 το καράβι έλυσε κάβους και με τη βοήθεια δύο ρυμουλκών ξεκίνησε την έξοδό του από το λιμάνι της Cartagena. Η πόλη στο βάθος φωταγωγημένη θύμιζε μεγαλούπολη της Αμερικής.
Στις 11 ο πιλότος μας αποχαιρέτησε και τα μεσάνυχτα κάναμε Full Away.
Barranquilla
Το ξενύχτι θα πιάσει τις 48 ώρες και όπως φαίνεται δεν το γλιτώνουμε. Στις 2 πήγα να ξεκουράσω λίγο το κορμί μου από την ορθοστασία. Με πήρε ο ύπνος. Στις 4 ο ανθυποπλοίαρχος με φώναξε ακολουθώντας τις οδηγίες μου.
Λίγο αργότερα το Port Control της Barranquilla μας ενημέρωσε ότι η είσοδος στο λιμάνι ήταν προγραμματισμένη για τις 4 το απόγευμα, μέχρι τότε έπρεπε να περιμένουμε πέρα από τα 12 μίλια. Έτσι κι έγινε.
Ντριφτάραμε για 12 ώρες και στις 16:30 ανέβηκε ο πιλότος. Το βαπόρι φορτωμένο στο όριο. Γι΄αυτό και η καθυστέρηση των 12 ωρών περιμένοντας τη μαρέα (παλίρροια) να πιάσει το High Water.

Γύρω στις 5 το απόγευμα περάσαμε την μπούκα του ποταμού Magdalena. Από τ΄αριστερά η φυσική του όχθη, από δεξιά ένας... σαν λιμενοβραχίονας έδινε την αίσθηση ότι είχαμε μπει στο ποτάμι. Ας το θεωρήσω λοιπόν όχθη για να πάω παρακάτω.

Περίοδος βροχών στα τροπικά του βορείου ημισφαιρίου. Η βροχή τόσο δυνατή που η ορατότητα μετά τα 100 μέτρα μας αποχαιρετούσε, το νερό που έπεφτε αν καθόσουν αρκετή ώρα εκτεθειμένος σου δημιουργούσε πόνο. Τόσο δυνατή και χοντρές σταγόνες.
FAVELA - VILLA MISERIA
Σε λίγο κόπασε χωρίς ποτέ να σταματήσει κι ενώ είχαμε προχωρήσει κάμποσο, αντίκρισα ξανά το «απίστευτο» που μόνο η φωτογραφία μπορεί να σε γλυτώσει από το να γίνεις γραφικός αν απλά το περιγράψεις.
FAVELA - VILLA MISERIA
Μία άθλια «ΦΑΒΕΛΑ», μία άθλια «ΒΙΛΛΑ ΜΙΖΕΡΙΑ» απλώνονταν κατά μήκος του κυματοθραύστη. Οι απόκληροι της ζωής είχαν βρει τη γωνιά τους για να ζήσουν. Δεν ξέρω τι κάνουν όταν τα Hurricanes (κυκλώνες) σαρώνουν την περιοχή! Μάλλον κάποιοι θα χάνονται αλλά τι σημασία έχει(;) ποιος νοιάζεται!
FAVELA - VILLA MISERIA
Πάντως ο πιλότος μου είπε ότι τρέφονται μόνο με ψάρια που ψαρεύουν οι ίδιοι και όσοι έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους λένε ότι είναι «ευτυχισμένοι».
Να το πιστέψω; Ας το πιστέψω! Άλλωστε τρόπος να το επαληθεύσω δεν υπάρχει.
FAVELA - VILLA MISERIA
Αφήσαμε πίσω τη δυστυχία και προχωρήσαμε για το σημείο εκφόρτωσης, φτάσαμε στις 7 το βράδυ, η Magdalena αγριεμένη με πολύ ρεύμα και γεμάτη από αποκομμένη βλάστηση μας κοντράριζε με σθένος. Η ταχύτητα του πλοίου που στη θάλασσα θα ήταν 13,5 κόμβοι, εδώ είχε φτάσει τους 5 κόμβους, δηλαδή 7,5 μίλια κόντρα ρεύμα.

Με την άφιξη στην προβλήτα άνοιξαν πάλι οι ουρανοί. Λες και ο Θεός ήθελε να μας πνίξει. Η πρόσδεση του πλοίου μας ταλαιπώρησε όλους, δύσκολές στιγμές. Με το που τελείωσε το δέσιμο σταμάτησε και ο κατακλυσμός!

Δεξιά μας η Barranquilla, μία πόλη με 1.500.000 κατοίκους (η Cartagena έχει 1.000.000) μας περιμένει, αν έχουμε χρόνο, να την γνωρίσουμε.

Οι αρχές για μια ακόμη φορά επιβιβάστηκαν, οι διατυπώσεις τελείωσαν χωρίς προβλήματα και αφού πήραν βέβαια τα τσιγάρα τους και τα κρασιά τους, πήγαν στην ευχή του Θεού, ενώ εκφόρτωση ξεκίνησε κι αυτή χωρίς προβλήματα.

Έκανα ένα μπάνιο, γιατί βρωμούσα και μετά από 2 μέρες ξύπνιος έπεσα ξερός για ύπνο.

Συνεχίζεται...

Chrisgio

Δεν υπάρχουν σχόλια :